21 Aralık 2017 Perşembe

İspanya Hakkında Belki Daha Önce Duymadığınız 15 Bilgi

Herkese merhaba,

İspanya hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz? Aşağıdaki listeye bir göz atın bakalım. Kaç tanesini biliyorsunuz ya da kaç tanesi gözünüzden kaçmış?

1- İspanya'nın 0 Noktası: Kilómetro Cero en la Puerta del Sol
Tabii ki koskoca ülkenin sıfır noktasını bulmak öyle kolay değil. Madrid'in merkezi Puerta del Sol meydanında insanların bir noktada toplanıp yerin fotoğrafını çektiğini görürsünüz. Burası "0 Kilometre" plakasının bulunduğu noktadır ve Madrid'den başlayıp tüm ülkeye yayılan yolların başlangıç noktasını ifade eder. Bu yollar Madrid'den başlayıp País Vasco, Cataluña, Valencia, Andalucía, Extremadura ve Galicia'ya uzanan yollardır. 
Bir başka deyişle İspanya'da tüm yollar Madrid'e çıkar. 



2- Paylaşılamayan Toprak Parçası: Faisanes Adası
Yalnızca iki bin metre kare büyüklüğündeki bu adanın velayeti iki komşu arasında dostça paylaşılmakta. Bir zamanlar iki tarafın balıkçıları yüzünden çok kavga gürültüye denen olan adanın yönetimi 6 ay İspanya’da 6 ay Fransa’da olacak şekilde düzenlenmiş 1856 yılında.

3- İspanya Gereksiz Yere Bir Saat Önden Gidiyor
Coğrafi konum gereği Greenwich’le eşit zaman diliminde olması gerekirken 1940 yılından bu yana UTC+1:00 saat dilimini kullanmaya başlamıştır. Değişim tarihine bakarsanız bu değişimin sebebini az çok tahmin edebilirsiniz. Franco…1940 yılında Franco, müttefiği Almanya ve Italya’yla aynı zaman dilimini kullanmak için İspanya’nın saat dilimini değiştirmiştir. Bu nedenle İspanya’da yazın çok geç saatlere kadar havanın kararmadığına şahit olabilirsiniz.

4- Organ Bağışında Dünya Birinciliği 
İspanyollar organ bağışı sıralamasında dünya liderliğini kimselere kaptırmıyorlar. O zaman alkış! 

5- En Bol Tatilli Ülke
Yılda 12 ulusal 2 yerel olmak üzere toplamda 14 gün resmi tatil takvimine sahip olmasıyla İspanya, Avrupa’nın en çok tatilli ülkelerinden biridir.

6- İbiza yine şaşırtmıyor…
Dünyanın en pahalı restoranı İbiza’da bulunmaktadır. Sublimotion ismindeki restoranda kişi başı yemek ücreti 1700euro civarında olmaktadır.

7- 12 Üzüm Geleneği de Kapitalizmin Bir Meyvesi Olabilir Mi?
Malumunuz her yılın son günü saatler 12'ye geldiğinde evinde ya da Puerta del Sol meydanında toplanan milyonlarca İspanyol her çan çalışıyla bir üzüm yer. Toplamda 12 ay için on iki tane yenilmesi gereken üzümün iyi şans ve bereket getirdiğine inanılır. 

Öylesine yaygın bir gelenek ki eğer üzüm alışverişinizi son güne bırakırsanız açıkta kalabilirsiniz, çünkü çoğu zaman üzüm kara borsaya bile düşebiliyor. 

Bu geleneğin nereden geldiği konusunda birkaç söylenti mevcut. Bir söylentiye göre  de 12 üzüm geleneği, 1909 yılında, Alicante'de hasat bolluğu olmasından kaynaklanıyor. O yıl elinde fazla ürün kalan çiftçi bu beyaz üzümün iyi şans getirdiğini uyduruyor ve satışlarını arttırıyor. Zamanla tüm ülkeye yayılan söylenti günümüze kadar geliyor. 


8- En Antik İspanyol Yemekleri 
Bu leziz mutfağın bilinen en eski yemekleri Andalucia bölgesinin göz bebeği Gazpacho, Madrid'in meşhur Cocido'su ve Castilla-Leon bölgesinden, ismi çok da içimizi açmayan Sopa de Ajo. 

9- Dünyanın en eski dillerinden biri de bu coğrafya'da konuşuluyor. 
Bask Bölgesi'nde konuşulan Euskera dili dünyanın en eski dillerinden biridir. İspanya'da konuşulan diğer diller biraz Castellano'yla benzerlik gösterirken Euskera tamamen farklı, İspanyolca konuşanlar için anlaşılması imkansız bir dildir. 

10- Şipşak bir İcat: Mayonez
Yine başka bir hikayeye göre mayonez, Mahón'un (Menorca) Fransız işgali sırasında icat edilmiştir. İcadı fişekleyen Richelieu, aşçıdan derhal bir yemek hazırlamasını istemiş. Mutfakta kara kara ne yapacağını düşünen aşçı, hızlı davranıp eline ne geçerse başlamış karıştırmaya. Sonuç olarak yumurta ve zeytinyağının aşkından bugünkü mayonez doğmuş. 

Mayonez ismi de Mahón'a ait anlamında "mahonesa" kelimesinen gelmektedir. 


11- Kraliyet Ailesi'nin de Bir Kimlik Numarası var Elbet. 
İspanyol Kraliyet Ailesi nam-ı diğer Familia Real kimlik numarası olarak 10-99 arasındaki rakamları kullanmaktadır. 
Franco'nun DNI numarası 1'ken, Şuan Kral olan 6. Felipe 15 rakamını DNI numarası olarak kullanmaktadır. 13 rakamı ise kötü şans getirdiği inanılarak kullanımdan kaldırılmıştır. 



12- Günün Menüsü: Bir Franco İcadı...
İspanya'ya gittiğinizde özellikle restoranların kapısında Menú del Dia diye tabelalar görürsünüz. Oldukça ekonomik olan bu menüler genelde bir ana yemek, bir ikinci yemek, bir tatlı ve içecek içerir. Ortalama 10-15 euro civarında olan bu menülerin zamanın faşist diktatörü Francisco Franco tarafından 60'lı yıllarda İspanyol mutfağını tanıtmak adına icat edildiğini biliyor muydunuz?

13- Tortilla francesa’nın menşei yine İspanya
İspanyol omleti ve Fransız omleti arasındaki farkı bilirsiniz. İspanyol omletine un vs. hiçbir şey katılmaz. Yalnızca patates ve yumurtadan yapılır. Fransız omleti ise bildiğimiz sadece yumurtadan yapılan omlete verilen isimdir. Peki neden Fransız omleti? Sebebi taaa… Bağımsızlık Savaşı’na uzanıyor. Savaş sırasında yiyecek tükenip yalnızca yumurtadan omlet yapılmaya başlanınca bu yeni icadın adı “Fransızların olduğu zamanki omlet…” olarak kalıvermiş.

14- İspanya yalnızca siesta’yı icat etmedi.
Günlük hayatta kullandıklarımızın yanı sıra insanlık için ciddi öneme sahip birçok icat bu toprakların ürünüdür. Bunların arasında hesap makinesi, paspas, denizaltı, teleferik ve tabii ki Chupa Chups var.

15- Bin Kişi Başına Düşen Bar Sayısı:  2,8
İspanya’ya geldiğinizde emin olduğunuz tek bir şey vardır. Asla ama asla bar olmayan bir yere düşmezsiniz. 16 haneli bir köyde bulundum. İnanın o köyün bile barı vardı. Hatta öyle ki halk kendisi işletiyordu barı. Anahtar kapının üstünde dururdu, canın istediğinde girip, içkini alıp, parasını masaya bırakıp çıkardın.


Diyeceğim o ki İspanya’da birçok şeyin yokluğunu çekebilirsiniz ama canınız sıkılınca inip bir şeyler içeceğiniz bir barın asla. 

Liste uzayıp gidiyor. Listenin devamı için kaynak olarak kullandığım linkleri aşağıda paylaşıyorum. Herkese bol İspanyolcalı haftalar :)

Kaynak:

https://www.buzzfeed.com/beatrizserranomolina/datos-de-la-lopez-ibor?utm_term=.vrGe1aGGK9#.we6qvN44lm

https://www.elviajerofisgon.com/magazine/10-curiosidades-sobre-espana-que-te-dejaran-boquiabierto/

Sevgiler,
Gizem



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder