10 Mart 2014 Pazartesi

ispanya'da oturum izni/kartı

  Bugün tüm Erasmus'lu, EVS'li, Master'lı vs. arkadaşların kanayan yarasına değineceğiz. AB ülkesinde 6 aydan fazla kalışlarda oturum izni nasıl alınır? Nasıl bir süreçten geçiliyor?

  Tabi ki ben EVS gönüllüsü olduğumdan başımdan geçenlerden örnek verebilirim. Birinci öncelik zamanlama. Buraya gelirken büyük ihtimalle 3-4 aylık D tipi bir vizeyle geleceksiniz. Gelir gelmez sizinle ilgilenmesi gereken vatandaşa tüm gerekli psikolojik baskıyı yapın ve geldiğiniz hafta işlemleri başlatın.

  Bizim izlediğimiz yol;
  İlk olarak belediyeye gidip "empadronamiento" bir nevi ikametgah işini halletmeniz gerekiyor. Bunun için siz tüm belgelerinizi ne olur ne olmaz götürün bir de pasaportunuzu. Biz belediyede ev sahibi ve tutor'la buluştuk. Ev sahibi gerekli belgeleri kendi getirdi. 10 dakikada buradaki işimiz bitti.

  Belediyeden size bu şehirde ikamet ettiğinize dair birtakım belgeler verecekler, bunları iyi saklamanız gerekiyor.

  Daha sonra Yabancılar Şubesi'ne gitmeniz gerekiyor. Önceden randevu almanıza gerek yok. Sabahtan gidip sıra bekliyorsunuz. Buraya gelirken ne kadar belgeniz varsa yağdırın; çünkü kafalarına göre isteyebiliyorlar. Belediyeden aldığınız belge, projeyle ilgili tüm evraklar, pasaport vs. Ayrıca girişte size doldurmanız için bir evrak da veriyorlar; adres, telefon vs. gibi. En önemlisi proje tarihlerini gösteren bir belge. Buna göre oturumunuzu düzenleyecekler. Bir de belgelerin hepsi orijinal ve o ülkenin dilinde olmalı. Bizim İngilizce anlaşmamızı kabul etmediler mesela. Çok korkulacak bir süreç değil. Tatlı dilli bir memura denk gelirseniz hele daha da kolay. 15 dakika içerisinde buradaki işiniz de bitiyor.

  Çıkışta size bir kart randevusu ve NIE numaranızı veriyorlar. Sonuç olarak bu ülkede yaşadığınız ve işlemlerinizi başlattığınız kanıtlandı hayırlı olsun. Artık mülteci sınıfında değilsiniz. Bu numarayla banka hesabı açabilir, pasaport numaranız yerine kullanabilir ve hatta evinize internet bağlatabilirsiniz :). Yalnız çok fazla sıra olduğu için bu kart randevusu aylar sonrasına veriliyor. Bu süre içerisinde hala vizeniz devam ediyorsa sizden iyisi yok. Ryanair'le çatır çatır gezebilirsiniz ama vize süreniz dolmuşsa DİKKAT! polisten dönüş izni "Autorizacion de Regreso" almadan ülkeden dışarı adım atamazsınız. Gitmesine gidersiniz ama 5 yıl AB ülkelerine giriş yasağı ve para cezasıyla gidersiniz.. Yerse...

  Geldik son halkaya. Randevu gününüz geldi çattı. Bugünden önce sizden istenen belgeleri eksiksiz tamamlamanız gerekiyor.

  •  Pasaport ve fotokopileri
  • 1 adet DNI boyut fotoğraf
  • Belediyeden verilen belge ve fotokopisi
  • Yabancılar Şubesi'nden verilen belge ve fotokopisi
  • Vergiyi, ödediğinize dair belge (bunu polisten alıp, bankaya yatırıp dekontla birlikte getirmeniz gerekiyor)
  Belgeleriniz tamamsa parmak iziniz alınıyor ve buradan da işleminizi tamamladığınıza dair bir belge veriliyor. Bana verilen belgede 45 gün içerisinde kartımın ulaşacağı yazıyordu. 45 gün sonra bu belge ve pasaportunuzla gidip oturum kartınızı alıyorsunuz ve ta ta ta tammm artık kısmen o ülke vatandaşısınız!
Vatana millete hayırlı olsun,
Siestayla kalın efenim,
Gizem








33 yorum:

  1. Gizem hanım merhaba,
    Benim 6 aylık vizem var. Bu vize ile oturum izni alabiliyor muyum?
    Yazınızda başta 6 aydan fazla süre kalacak kişler demişsiniz. Ancak sonra
    3-4 alık vize ile geleceksiniz.... şeklinde devam etmişsiniz?
    6 ay veya daha kısa süreli vizelere de oturum izni veriliyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Eğer oradaki işiniz (evs, Erasmus, is) vs 6 ayı geçiyorsa, yani o 6 aylık süre size yetmiyorsa oturum izni alabilirsiniz. Vize türü de önemli tabi. Ama işiniz vize bitiş tarihinden önce bitiyorsa oturum izni vermezler

      Sil
    2. Gizem hanım cevabınızı geç gördüm. İlginize teşekkür ederim.
      Yalnız bir soru daha sormak istiyorum. Bana oturum vizesi için 3 ay sonraya randevu verdiler. Solicidud (request) dedikleri talep formunu verip gerekli evrakları getirmemi söylediler. Bu işlemi başka bir şehirden örneğin valencia - barcelona hızlandırma şansım var mı? ya da en kısa sürede ne zaman oturum izni alabilirim? Çünkü 3 ay sonraya randevu verdiler belki 3 ay sonrada oturum izni verecekler. zaten 8 ay kalmayı planlıyordum ki oturum izni olmadan bir anlamı olmayacak benim için.

      Sil
    3. Bu oturum işleri yavaş işliyor zaten. Kartın sana gelmesi bile 3 ay sürüyor solicitud yaptıktan sonra. Ama 3 ay sonrasına gün vermeleri garip suan işler biraz sıkıntılı yürüyor olabilir.
      Solicitud yapınca sana bir evrak verecekler. Sin papeles konumunda ilegal olmamak için. O belge senin için her şey olacak. Yurtiçi dilediğin gibi dolanabilirsin ama yurtdışı biraz daha sakat. Dikkatli olmalısın.

      Sil
  2. Teşekkürler, verdiğiniz bilgiler benim için çok iyi oldu gerçekten. Çünkü bu sürecin akıl almaz şekilde bu kadar uzun olmasını planlamamıştım. Yalnız Ankaradaki büyükelçilik bana yurtdışı ile ilgili herhangi bir problem yaşamayacağımı söylemişti bu vizeyle. Süresi dolmadığı sürece oturum izni başvurusu da yapmama rağmen neden sıkıntı yaşıyorum onu anlayamadım!!!

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, o kadar çok şey okudum ki yazınız gerçekten en aydınlatıcısıydı. Yardımcı olabilirseniz bir sorum olucak. 2016-2017 ekim-şubat arası için erasmus staj basvurusu yapacağım fakat ikinci dönem için de farklı bir şehirde erasmus eğitim kabulü aldım ve belgeleri yaklaşık olarak ekim kasım gibi hazır olucak. Fakat ben o dönemde çoktan staj için vize mi alıp ispanyaya gelmiş olacağım, ikinci dönem için belgelerim hazır olduğunda gidip oturma izni alarak vize süremi uzatabiliyor muyum? Veya en baştan ikinci dönem için belgelerim hazır olmamasına rağmen iki projeyi de kapsayacak bir vize alabilir miyim? Nasıl alabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle teşekkürler ve tebrikler. Normalde izleyeceğin iki olası yol var. Birincisi staj icin gidince oturum kartına başvurup Erasmus belgelerini götürmek. Sonuçta orada kalmanı gerektiren evraklarını gösterdiğin takdirde sana oturum vermek durumundalar. Ama senin yerinde olsam hiç risk almayip staj vizesini almaya gittiğimde Erasmus belgelerini de gösteririm. En azından kabul evragi gibi birkaç evrak işini görür. Böylece onlarda sana uzun süreli kalış vizesi verirler ve gelir gelmez oturum kartına başvurabilirsin. Ya da en azından hangi yolu izlemen gerektiğini soyleyebilirler. Umarım sorunsuz atlatirsin bu süreci

      Sil
  4. Gizem hanım ispanya oturum kartındaki yazan tarih gerçek tarih midir? ne kadar zaman daha ispanyada kalma hakkımız var? mail olarak cevaplayabilir misiniz? mehmetakay@live.com

    YanıtlaSil
  5. Gizem Hanım merhaba. Erasmus öğrencileri için oturum kartında yazan vize bitiş tarihinden sonra en fazla kaç gün daha ülkede yasal bulunma durumumuz olabiliyor? Bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. merhaba gizem hanım ben Leon üniversitesinde doktora programına kabul edildim. Oradaki hocamla part time seklinde konustuk yani ben yılın belli donemlerinde gidip orada calısacagım ama toplamda kalış sürem 6 ayı gecmeyecek gibi görünüyor doktora bitene kadar. D tipi vizemi aldım ama 90 günlük vermişler yani Ocak 2017de bitiyor. Ben oturum izni mi almalıyım yoksa Ocaktan sonra tekrar mı vizeye basvurmalıyım Bana yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ender, öncelikle tebrikler. D tipi vize almışsan öğrenci vizesi almışsın demektir.Oturum kartı için önemli olan, göçmen bürosuna gittiğinde sunacağın evraklarda yazan öğrencilik/araştırma vs. süren. Şöyle açıklayayım mesela senin doktoran 1 yıl ya da 2 yıllık bir süreçse ve bunu kağıt üzerinde kanitlayabiliyorsan ama sen sadece 6 ay kalacaksan senin yerinde olsam oturum izni alırım. Boylelikle git gel vize işleriyle uğraşmazsın. Yalnızca unutma kalmak istediğin süreyi resmi evraklarla kanıtlamak lazım. Sevgiler.

      Sil
  7. Yazınız için çok teşekkürler. Ben üniversitede araştırmacı olarak çalışacağım. Acaba kontratıma başlayabilmek için oturma kartını beklemem gerekir mi? Yoksa, NIE numaramı aldıktan sonra direkt çalışmaya başlayabilir miyim? Eğer ki kartın çıkmasını beklersem, çok uzun bir süre kendi başımın çaresine bakmam gerekecek gibi. Herhangi bir bilginiz var ise, paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkan Bey Merhaba,
      Ben de bir üniversiteye ziyaretçi araştırmacı olarak geleceğim. Hala orada mısınız? Değilseniz bile, kafamdaki sorular için yardımcı olur musunuz bana? onurdoganmail@gmail.com adresine mail atarsanız ya da mail adresinizi paylaşırsanız, çok memnun olurum.

      Sil
  8. Merhaba, Evet kartın çıkması birkaç ay alıyor. Ancak başvuru yaptığınızda size verilen NIE numarasıyla artık o ülkede legal olduğunuzu kanitliyorsunuz. Banka hesabı bile acabiliyorsunuz o nedenle çalışmaya başlamanızda da bir sorun olacağını sanmıyorum. Kendinize iyi bakın.

    YanıtlaSil
  9. Gizem Hanım Merhaba, yazınız o kadar yardımcı oldu ki... Konuyla ilgili hiç bir bilgi edinememiştim sayenizde baya sorumu cevapladım. Yalnız benim bi kaç sorum var; ben Barcelona'ya universite eğitimi için geldim. 3 yıl burda olucam. Daha dün geldim. Oturma izni almam gerekiyor dediğiniz adımları takip edicem ancak bi sorum var, bu süreçte oturum kartım gelmeden ev kiralayabilme şansım var mı? bilginiz var mı? çünkü dediğiniz gibi 30 40 günü buluyorsa o sürede otelde kalmam imkansız olucaktır. Bununla birlikte bir diğer sorumda ev kiralamam için okulumdan bana bir kaç site ajans önerisi geldi ancak sizin de önerebileceğiniz bir yer var mı? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sizlere yardımcı olabildiğim için ben de çok seviniyorum.
      Öncelikle ilk sorudan başlayalım. Birincisi senin yerinde olsam paylaşımlı daire bakarım yani bir evin odasını kiralamak gibi hem böylelikle tüm gereksiz işleri üstünden atmış olursun (fatura ödemek gibi) hem de Barcelona'da kiralar çok pahalıdır. Tüm ev kiralayıp şehir dışında oturmaktansa güzel bir oda kiralayıp şehir merkezinde oturmayı tercih ederdim.
      İkinci olarak çoğu öğrenci ve ev sahibi bu ajansları ortadan kaldırmak ister gereksiz para vermemek için. Google'dan pisos en alquiler, alquilar piso, pisos para compartir şeklinde aratırsan birçok site olduğunu göreceksin. yaencontre.com,fotocasa.com gibi siteler işine yarayabilir.
      Sevgiler,

      Sil
  10. merhaba,
    geldiğim 1o gün oldu.Şimdi ikametgahı alacağım sizin öneriniz ve sıranıza göre. sorum:

    öğrenci kartına başvurduktan sonra ispanya dışında kısa süreli çıkabiliyor muyum. Yoksa kartın çıkmasını mı beklemeliyim. Cevap çıkamazsın ise.

    Öncesinden 4-5 gün ispanya dışına çıkıp gelmemde bir sorun var mı?

    teşekkür
    teşekkürler,

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Gizem Hanım,
    destekleriniz için çok teşekkür. Benim barselonada 10. günüm.
    ikametgah için belediyeye gideceğim.

    ancak sonrasında ikamet için başvurduğumda çıkana kadar ispanya dışına çıkabilir miyim. Eğer çıkamaz isem başvurmadan önce çıkıp gelmemde bir sorun olur mu?
    Teşekkür

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aya
      Öncelikle önemli olan ne zamana kadar vizenin olduğu. Vize süren içerisinde istediğin gibi giriş çıkış yapabilirsin. Peki vizen bitmiş ve hala kartın gelmemişse ne olacak? O zaman da ispanya'dan çıkmadan önce polisten bir geri dönüş izin belgesi alman gerekiyor ki ceza yemeyesin. Bunu nasıl yapacağını NIE başvurun sırasında görevlilerden öğrenebilirsin.

      Sil
    2. Merhaha gizem hanım,

      Benim şu anda aralığa kadar vizem var ancak oturma izni henüz almadım. Türkiyeye giriş çıkış da sorun yaşar mıyım?(d tipi vize)

      Sil
    3. Merhaba,
      Vizenin dolum süresine kadar problem yok ancak elini çabuk tutmalısın.

      Sil
  12. Merhaba Gizem Hanım, öncelikle detaylı yazınız için teşekkürler.
    Belediyeden empadronamiento belgesini almak için, ev sahibinin getirmesi gereken belgeler nelerdir? Benim Barcelonadaki 2. haftam ve henüz ev bulmuş değilim ve bu oturum izni sürecimi de başlatmak istiyorum ve sizce hangi yolları izlemeliyim, teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben teşekkür ederim. Umarım yardımcı olabilmiştir okuduklarınız.
      Ev sahibi büyük ihtimalle tapu, kontrat, kimlik gibi kendi evraklarını getiriyordur. Bu kısmı benim tutor'um ile birlikte yaptıkları için onun evraklarını görmedim açıkçası.

      Ev bulmak için milanuncios.com, idealista.com, badiapp.com, yaencontre.com gibi siteler size yardımcı olabilir. Kolay gelsin.

      Sil
  13. Merhaba Gizem Hanım annem ve babam İspanyol kimliğine sahip ancak 23 yaşındayım ve onlardan yararlanma halkım yok 3 aylık vizem var is kontratı yapmadan önce kalicak yer ayarlayıp yabancılar polisine başvursam nie alma şansım var mı şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dilan, öncelikle tavsiyem annen ile babandan yararlanma yoluna gitmen. O zaman işler çok daha kolaylaşacak. NIE almak için ne yazık ki bir sebebe ihtiyacın var; iş kontratı, okul evrakları vs. Öyle direkt yabancılar şubeye gidip ben NIE istiyorum dememize izin vermiyorlar ne yazık ki :) Bir de şunu hatırlatmak isterim ki buraya iş sebepli geleceksen başvurunun Türkiye'den yapılması gerekmekte.

      Sil
    2. Gizem Hanım, yazınız yorumlardan da anlaşılacağı üzere bir çok kişi için ilaç gibi geliyor. Ben eşim ve kızım ile birlikte 12 aylığına Valensiya Politeknik Üniv.e ziyaretçi araştırmacı olarak gideceğim.
      1. Hangi vize türüne başvurmam gerektiğini henüz öğrenemedim. Konsolosluğu aradım ama ulaşamadım. Sizin fikriniz var mı?
      2. Oturum almak için Türkiye'den başvuru yapmak gerekir demişsiniz. Bunu konsoloslukta özellikle belirtmeli miyim yoksa zaten 12 aylığına gideceğim için onlar yönlendirecek midir?
      3. Yazınız 4 yıl öncesine ait. Bahsettiğiniz prosedürde bir değişiklik oldu mu acaba? Bilginiz var mı?
      Zaman ayırıp bilginizi paylaşmanız ve sorulara cevap vermeniz gerçekten takdir edilesi bir davranış. Tebrik ediyorum. Cevabınız için de şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.

      Sil
    3. Onur Bey merhaba,

      Çok teşekkür ederim. İnsanların işine yarıyorsa ne mutlu bana. Gelelim sorularınıza;
      1. Uzun süreli olduğu için D tipi vizeye ihtiyacınız var. Ulusal vizedir ve oturum sağlayan vize anlamına gelir. Turistik olan C tipi vizeyle buraya gelip oturum işlemlerine başlamayamazsınız mesela.
      2. Direkt oturuma Türkiye'de başvurmuyoruz. Siz evraklarınızı hazırlayıp konsolosluğa gidiyorsunuz. Onlar da size 3-4 ay geçerli bir D tipi vize veriyorlar. İspanya'ya gelince oturum işlemlerine burada yabancılar polisinden başvuruyorsunuz. Zaten evraklarınızda 12 ay kalacağınız yazıyordur diye düşünüyorum. Gerisini konsolosluk halleder.
      3. Evet bir takım ufak değişiklikler olmuş. Onunla ilgili yeni bir yazı yazmıştım. Aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
      https://sillalibre.blogspot.com.es/2017/11/ispanyada-master-vize-basvurusu.html

      Size bol şans diliyorum. Umarım Valencia'da her şey gönlünüzce olur.

      Sil
  14. Gizem Hanım Merhaba.3 Kişilik bir aileyiz ve uzun dönem oturum vizesi için 7 subatta İstanbul konsolosluğundan randevu aldık.Merak ettiğimiz konsolosluğa sabıka kayıtları ve sağlık raporlarını orjinalleri ve çevirileri ile vereceğiz acaba oturum kartı almaya gittiğimizde İspanya da yabancılar subesinde yani oturum kartı için istenen belgeler arasında bu iki belge bizden tekrar istenecek mi?Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, hayır burada o belgeler istenmiyor ancak ben her ihtimale karşı (farklı konularda da olabilir) iki belgenin de çevirisini yanınıza almanızı tavsiye ederim. Elinizde bulunsun. Bol şans

      Sil
  15. Gizem Merhaba,

    Öncelikle, deneyimini paylaştığın için teşekürler:)Ben EVS ile Malaga 'da 9 ay sürecek olan bir projeye kabul aldım. 3 aylık vize verdiler. Konsoloslukta direk yabancılar polisine gitmem gerektiği söylendi. Yazından anladığım kadarıyla öncesinde bir de belediye gitmem gerekiyor. Doğru mudur?Bu son halka dediğin durumu tam anlamadım. Yine yabancılar şubesine mi gitmem gerekecek?Vergi dediğin durum EVS içinde geçerli olur mu? Çünkü mesela benden vize ücreti almamışlardı. Cevabın için şimdiden teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkürler.
      Evet, zaman kaybetmeden yabancılar ofisine gitmen gerekiyor ama öncesinde o şehirde yaşadığını kanıtlamak için belediyeden ikametgah yaptırmalısın. Son halka dediğim konu tüm evrakların hazırlanıp oturum izni için asıl başvurduğumuz bölüm. Bu her bölgede değişiyor. Senin Malaga'da yabancılar şubesine gidip hangi evraklara ihtiyacın var, bunu öğrenmen gerekiyor. Vergi zorunlu bir durum. 16euro gibi bir bedeli var ama bunu senin kuruluşunun ödemesi gerekiyor. Ya da sen ödersen de parasını geri almalısın.

      Sil
    2. Tekrar Merhaba Gizem,
      Yanıtını şimdi gördüm.Çok teşekkür ederim. Bütün işlemleri gerçekleştirdim. Oturum kartını aldım:) Yalnız şimdi bir sorum daha olacak. İnternetten araştırdım tam da emin olamıyorum. Oturum kartımın üzerinde valid tarihi 30.10.2018 olarak görünüyor. Pasaportumda ise valid tarihi: 28.05.2018.Bu tarihten sonra başka bir schengen ülkesine seyahat etmek istersem bu sorun olur mu? Bu karttan sonra pasaportumdaki vize tarihinin geçersiz olduğunu ve önemli olanın kart olduğunu okudum. Doğru mudur? Eğer yanılıyorsam pasaportuma başka bir işlem yaptırmam gerekiyor mu?Cevabın için şimdiden çok teşekkürler.

      Sil
    3. Hiçbir problem yok. Kartını aldıktan sonra artık vizenin bir geçerliliği yok. 30.10.2018 tarihine kadar schengen ülkeleri arasında istediğin gibi seyahat edebilirsin.

      Sil