İçki
İspanya şarabın başkenti gibi. Birçok bölgesinde şarap üretiliyor. O nedenle de çok ucuza gerçekten çok lezzetli şaraplar içmek mümkün. Şarabı kendi haliyle içmekle kalmamışlar başka şeylerle karıştırarak muazzam içkiler ortaya çıkarmışlar. Mesela;- Tinto de Verano: Yaz şarabı diye geçen İspanya'da kolanın yerini tutan içecek. Hem çok hafif hem de çok ucuz olduğu için bizim dolabımızda kolanın tuttuğu yeri Tinto de Verano tutuyor İspanya'da. Bu içkinin iki yapılış şekli var biri Gas biri Limon. Zaten herhangi bir barda Tinto de Verano istediğinizde barmenin ilk sorduğu soruda budur. Yani şarabınızı gazoz benzeri bir içecekle mi karıştırsınlar yoksa Fanta Limonla mı? Benim tercihim her zaman limondan yana. Barlarda barmenler kendileri hazırlasalar da bu içeceği herhangi bir marketten hazır olarak da 2-2.5€'ya alabilirsiniz. Barda ise genelde bardağı 2.5€'ya satılıyor.
- Calimocho: Bu da o şarapla karıştırılan içkilerden biri. Bu sefer şarapla kola karıştırılıyor. Koskocaman bardaklarda servis ediliyor. Tüm Güney Amerika'da afiyetle yudumlanan bu güzelim kokteyl bizim ülkemizde neden yok hala anlayamadım. Belki bazı barlarda vardır ama ben henüz denk gelmedim. İspanya'dan dönen çoğu vatandaşta gözleri yaşartan büyük bir yakarıştır bu "Ben Calimocho içmeyi özledim yiiiaaaa" sitemi.
- Sangria: Bir diğer şarapvari içeceğimiz de Sangria. Sangria üzerinde çok durmayacağım. Hali hazırda kendisiyle henüz tanışmadıysanız tavsiyem en yakın pencereden kendinizi sonsuzluğa bırakmanızdır. Haydi bir zahmet. Tek söyleyeceğim havasından mıdır suyundan mı bilmem ama Türkiye'de olmuyor bu iş arkadaşım. Hem bir bardağına İspanya'da sürahisini alacağınız fiyatı ödüyor hem de aynı tadı alamıyorsunuz. Olmaz öyle şey! (diye de atarlanırım)
- Carajillo: Kahve ve alkollü bir içeceğin (genelde Rom) karışmasından meydana gelen tipik İspanyol içkisi. Genelde orta yaşlı insanların içtiğini gördüm hep nedense ve de genelde çok erken saatlerde içtiklerini.(öğlen 11.00'den bahsediyorum. Ben o saatte hala paralel evrende uyuyor oluyorum).
- Sidra: Asturias bölgesinin tipik içkisi. Bana göre içmekten çok içenleri izlemesi keyifli bir içki. Elmadan üretildiği için tadı bana elma sirkesini hatırlattığı için pek kana kana içtiğim söylenemez ama izlerken fena eğleniyorum. Çünkü Sidra'nın garip bir içiliş şekli var. Şişeyi yukarıda tutup Sidra'yı bardağın kenarına çarptırarak bardağın içine doldurmaya çalışıyorsunuz. Yerel halkın söylediğine göre başka türlü tadı gelmiyormuş içkinin. Bu haliyle zaten eğlenceli izlemesi ama birde işlemi yapan kişinin kafası güzelleştikçe o bardağı doldurma çabası gittikçe eğlenceli bir hal alıyor. :)
Böyle anlatmaya devam edersek sabaha kadar yazacak malzeme var. Bu içkiler İspanya'nın tipik örneklerinden yalnızca birkaçı. Henüz Anis, Cuerva, Orujo, Ron miel, Zurracapote vb diğer içkilerden bahsetmedim bile.
İspanya hem içkinin çok ucuz olduğu bir ülke hem de içkinin çok fazla tüketildiği bir ülke. Hatta öyle ki gençleri içkiden uzak tutmak için birçok reklam ve afiş görmüştüm yollarda. Bir İspanyol gencinin bir yılda içki içmeye ayırdığı vakitle sörf yapmayı en baştan öğrenebileceği yazıyordu bir afişin üzerinde. Ucuzluk nedeniyle marketten 3€'ya çok güzel İtalyan şarapları 10€'ya ise votka alabilirsiniz.
Son olarak bira. Hemen hemen her ülkenin birasını çok ucuza alabilirsiniz. Ama benim en sevdiğim özelliklerinden biri düzenlenen özel geceler. Birçok bar ayda birkaç kere özel geceler düzenliyor. Genelde haftaiçi olsa da denk gelirseniz mutlaka gidin derim. Birayı tane tane değil kovayla alıyorsunuz :) Yani 5'li 6'lı 10'lu buz dolu kovalar alıyorsunuz. Sanırım 10'lu kova 5€ falandı. Bardan kovanızı alıp bir güzel baş köşeye oturuyor bir yandan sohbet edip bir yandan da içkinizi içiyorsunuz. Kova buz dolu olduğu için de biranız asla ısınmıyor.
İspanya'nın yemek kültürüyle devam ediciiz sevgili İspanyazedeler.
Gizem K.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder