28 Ağustos 2013 Çarşamba

EVS projesine kendinizi nasıl kabul ettirirsiniz?

  Gönderici kuruluşunuzu buldunuz, kendinize uygun projeleri buldunuz, sıra geldi Motivasyon Mektubu yazmaya. CV kısmına hiç değinmiyorum. İlla ki vardır bir CV'niz. Sadece gerçekçi olun bol paçadan sallamayın yeter.

  Motivasyon mektubu, sizi karşı tarafa tanıtmaya yarayan tek belge. O yüzden seçtiğiniz cümlelere, nelerden bahsettiğinize dikkat edin. Öncelikle bu mektubu ingilizce yazmanız gerekiyor. İlk bir iki paragrafta kendinizden, ailenizden, aldığınız eğitimden, (varsa) çalıştığınız işlerden, (varsa) üye olduğunuz derneklerden, gruplardan vs. bahsedin.

  Devam eden paragraflarda neden EVS yapmak istediğinizi, o projeye neden başvurduğunuzu, o projeye ya da kuruluşa neler katabileceğinizden bahsedin. Sizi başkalarından ayıran yeteneklerinizden bahsedin. Mesela onlar için gitar çalabileceğinizi, dans eğitimi verebileceğinizi, Türk gecesi düzenleyebileceğinizi, yemek yapabileceğinizi falan söyleyin. Artık orası sizin yeteneklerinize kalmış.

  Geldik işin püf noktasına. Malum bu insanlar 1 günde onlarca mektup alıyorlar. Sizin mektubunuzu farklı yapan birşeyler olmalı. Mesela önemli yerleri highlight edebilirsiniz, renkli yazılar yazabilirsiniz, ya da söylediklerinizi fotoğraflarla destekleyebilirsiniz. Mesela çocuklarla ilgili bir projeye katılmak istiyorsanız çocuklarla çekilmiş bir fotoğrafınızı koyabilirsiniz. Bunun gibi ufak detaylar sizi seçim sırasında öne çıkarır. Ben mektubumda bunu uygulamamın ertesi günü başvuru yaptığım projelerin 5 tanesinden olumlu cevap almıştım. Kesinlikle işe yarıyor yani ;)

  Her bir projeye tek tek mektup yazmak sizi intihara sürükler tabiki de. Önemli olan taslağı aynı tutup her projeye has olan noktaları mektupta bir şekilde belirtmek. Mesela mektubun bir yerinde projenin adını, bir özelliğini, ya da o şehri geçirin ki karşı taraf sizin her projeye aynı mektubu attığınızı düşünmesin. Beyin bedava sonuçta.

  Mektubunuz da hazırsa artık projede belirtilen contact adrese mail atabilirsiniz. Sevimli bir mail yazmanız şiddetle tavsiyedir. Maili attıktan sonra midenize kramplar gire gire bekleme dönemine girmiş bulunuyorsunuz hayırlı olsun. Elbette birçok olumsuz cevap gelecektir hemen hayal kırıklığına uğramayın. Mutlaka olumlu bir cevap alacaksınız

P.S. Normalde mektup ingilizce yazılıyor ama eğer gitmek istediğiniz ülkenin dilini biliyorsanız en azından birkaç paragraf da olsa o dilde birşeyler yazın ki fazladan bir puan daha sizin hanenize yazılsın.


  Gizem K.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder