28 Ağustos 2013 Çarşamba

EVS (AGH) süreci sinir krizine dönüşmesin


  Başlık biraz abartı olsa da EVS prosedürü birazcık motivasyon düşürüyor. Ama o süreci atlatmış biri olarak söylemeliyim ki tüm o okuduğunuz prosedür aslında hiçbir şey. Bu süreçte sizi zorlayacak tek şey beklemek olacak. O da heyecanla karışınca birazcık eğlenceli olabiliyor. Ben yapmam gereken her şeyi daha önce yazılan bloglardan öğrendim. Şimdi de valiz hazırlama kısmına kadar gelmişken (yazar burada halay çeker) benden sonra EVS'e kalkışan tüm yurdum insanlarına bir iyiliğim dokunsun dedim (hadi yine iyisiniz).

  Hepsini baştan alalım.
  EVS yapmaya karar verirken 3 soruya cevap vermelisiniz.
  1)Hangi ülke?
  2)Ne kadar süre?
  3)Bende bunu yapacak yürek var mı? :)

  3. sorudan başlayalım. Bunu sormanızın sebebi şu. Belki de dilini bilmediğiniz bambaşka bir ülkede uzun süre ailenizi, arkadaşlarınızı belki de sevgilinizi görmeden kısıtlı bir miktar parayla yaşayacaksınız. Her ne kadar eğlenceli bir iş yapsanız da kimi zaman zorlandığınız noktalar olacak. Tanımadığınız insanlarla aynı evi paylaşacaksınız. Buna hazır mısınız?

  2. soru ise kalış sürenizle ilgili. Bildiğiniz gibi EVS süresi 2 ay ile 12 ay arasında değişiyor. Siz ne kadar kalmak istiyorsunuz? Çoğu insan 2 ay eğlenip döneyim diyor ama aklınızda bulunsun kısa süreli proje bulmak genelde çok zor oluyor.

  Geldik 1. soruya. Bence en önemli nokta bu. Hangi ülkenin kültürü size yakınsa orayı tercih edin derim ben. Mesela biraz dilini bildiğiniz bir ülke size çok kolay bir yaşamı sağlayabilir. Benim gidiş nedenim İspanyol kültürüne olan yoğun ilgim ve İspanyolcamı geliştirmek olduğu için bu ülkeyi seçtim. Genelde İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz gibi Akdeniz ülkeleri bizim ülkede çok ilgi görüyor. Ülkeden sonra dikkat etmeniz gereken başka bir nokta da gideceğiniz şehir. Bildiğiniz gibi gittiğiniz ülkede belli bir miktar parayla geçinmek zorundasınız. Bu nedenle büyükşehirler yerine bu şehirlere yakın daha küçük şehirler hem daha çabuk entegre olmanıza hem de maddi sıkıntı çekmemenizi sağlayacaktır.

  Her şeyi ayarladınız, kararınızı verdiniz. Sıra geldi proje aramaya.
  http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm adresine gidip isteğinize göre projenizi arayabilirsiniz. Her şey kafanızda şekillendikten sonra yapmanız gereken şey kendinize bir gönderici kuruluş bulmak. Birçok dernek ve kuruluş gönderici kuruluş olarak hizmet veriyor.

  Ben bu konuda Gençtur ile iletişime geçtim. İnternet sayfası üzerinden görüşme talebinde bulunuyorsunuz. Daha sonra sizi çağırıp ufak bir mülakat yapıyorlar. Her şey yolunda giderse de bilgilerinizi kaydedip size başvuru yaparken ev sahibi kuruluşa göndereceğiniz bir belge gönderiyorlar. Bir projeye başvururken bu belgeyi, CV'nizi, Motivasyon mektubunuzu bir arada göndermeniz gerekiyor.

  Artık projelere başvurmaya hazırsınız. Tam da o noktada neler yapmanız gerektiğini de bir sonraki yazıda anlaticiim canlar.

  Haydi rasgele.
  Gizem K.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder